Тема: Kā es pārvērtu azartspēles par stabilu ienākumu avotu
Man bieži jautā, kāpēc es nebaidos no kazino. Atbilde ir vienkārša – es tur eju strādāt, nevis spēlēt. Kad pirmo reizi pārgāju pāri tam slieksnim, manā galvā nebija nekādu ilūziju par džekpotiem un laimīgām beigām. Bija tikai auksts aprēķins un vēlme saprast, kā šī sistēma patiesībā darbojas. Un tieši tad es pamanīju tās krāsainās līnijas, kas vijās pāri ekrānam – tās nebija tikai dekorācija, tās bija signāli, norādes, ceļa zīmes, ko ievēro tikai tie, kuri zina, ko meklē. Es sāku tās pētīt kā karti, kurā iekodēta informācija par spēles ritmu, un tas mainīja visu.
Pirms pieciem gadiem es strādāju par programmētāju, un mana dzīve bija pelēka kā pirmdienas rīts bez kafijas. Alga pietika rēķiniem, bet ne sapņiem. Kādu vakaru draugs parādīja man tiešsaistes kazino, un es nobrīnījos, cik primitīvi tur viss izskatās. Sākumā es uzmetu pāris eiro tā, pa jokam, protams, zaudēju. Bet mans analītiskais prāts nevarēja samierināties – kāpēc daži cilvēki regulāri laimē, bet citi vienmēr zaudē? Es sāku pētīt, lasīt forumus, analizēt statistikas. Divus mēnešus es nemaz nespēlēju – tikai vēroju, pierakstīju, salīdzināju. Atklāju, ka 90% spēlētāju paļaujas uz nejaušību, bet 10% – uz sistēmu. Es gribēju būt tajos 10%.
Toreiz es sapratu galveno – kazino nav domāts, lai jūs bagātinātu. Bet tas nav arī domāts, lai jūs izpostītu. Tas ir bizness, un katram biznesam ir vājās vietas. Mana pirmā īstā uzvara nebija milzīga – tikai 400 eiro no 50, bet tā bija zīme, ka mans aprēķins strādā. Es sāku uztvert spēli kā šaha partiju, nevis ruleti. Katrs grieziens, katrs kārts vilciens – tā ir kustība, kurai jābūt pamatotai. Protams, bija arī neveiksmes. Atceros vienu nedēļu, kad es zaudēju gandrīz visu, ko biju nopelnījis iepriekšējos mēnešos. Sēdēju pie datora līdz rītam, sviedriem līstot pa pieri, un domāju – varbūt tomēr taisnība tiem, kuri saka, ka tā ir azartspēle, nevis darbs. Bet tad es atkal paskatījos uz krāsainām līnijām, kas man bija kļuvušas par kompasu, un sapratu, ka kļūda bija manā galvā, nevis sistēmā. Es biju atļāvies emocijām pārņemt kontroli, un tas ir aizliegts.
Tagad man ir stingra rutīna. Katru rītu es atvēlu divas stundas spēlei, ne vairāk, ne mazāk. Izvēlos tikai tās spēles, kurās man ir priekšrocības – piemēram, blekdžeks, kur var skaitīt kārtis, vai pokers, kur pretinieku var "nolasīt". Ruleti es izvairos, jo tur viss balstās uz tīru gadījumu, un gadījums nav mans draugs. Es turu tabulu, kur pierakstu katru likmi, katru uzvaru un zaudējumu. Mēneša beigās es vienmēr esmu plusā – dažreiz tikai 200 eiro, dažreiz 2000, bet galvenais ir stabilitāte. Man nav vajadzīgi džekpoti, man vajadzīga prognozējamība.
Reiz es satiku puisi vārdā Mārtiņš, kurš bija zaudējis visu – darbu, ģimeni, dzīvokli. Viņš stāstīja par to ar asarām acīs un teica, ka kazino ir ļaunums. Es viņam neatbildēju, bet domāju – nē, ļaunums ir nezināšana. Ja tu ej spēlēt bez plāna, bez izpratnes par varbūtībām, bez paškontroles, tad jā, tu zaudēsi. Bet, ja tu ej kā profesionālis, kā cilvēks, kurš zina, ka katram eiro ir sava cena, tad tu esi mednieks, nevis upuris. Es nesen uzvarēju 1200 eiro vienā vakarā, un mana sieva jautāja – vai man nav bail? Es pasmaidīju un pateicu, ka bail ir tad, kad tu nezini, ko dari. Es zinu.
Protams, man ir arī savi noteikumi, ko saucu par "dzelzs likumiem". Pirmkārt, nekad neliec vairāk kā 10% no sava bankrolla vienā likmē. Otrkārt, ja esi sasniedzis dienas mērķi – celies un ej prom, neatkarīgi no tā, cik ļoti gribas vēl. Treškārt, nekad nespēlē noguris vai skumjš. Šie likumi man ir izglābuši tūkstošiem eiro. Reiz es pārkāpu pirmo noteikumu, jo šķita, ka šodien ir mana diena. Tā gandrīz beidzās ar katastrofu, bet es laikus apturēju sevi un atkal paskatījos uz krāsainām līnijām – tās man atgādināja, ka kontrole ir svarīgāka par emocijām.
Es nevēlos teikt, ka esmu kaut kāds ģēnijs. Nē, es vienkārši pavadīju laiku, lai saprastu spēles mehāniku. Kazino dzīvo no tā, ka cilvēki ir nepacietīgi un mantkārīgi. Es esmu pacietīgs un mērķtiecīgs. Man nav nepieciešams laimēt miljonu – man ir nepieciešams nopelnīt pietiekami, lai segtu ikmēneša izdevumus un vēl paliktu pāri ceļojumam vai jaunam datoram. Šobrīd kazino man ir kā nepilna laika darbs, kas aizņem 10–12 stundas nedēļā. Un ziniet, kas ir smieklīgi? Es vairs nejūtu to sākotnējo azartu, to drudzi, kas liek cilvēkiem zaudēt galvu. Man ir vienaldzīgi, uzvaru vai zaudēju konkrētajā brīdī, jo es skatos uz attālumu. Statistika ir manā pusē.
Protams, man ir arī sliktas dienas. Pirms mēneša es zaudēju piecas reizes pēc kārtas, un man nācās pārtraukt spēli uz trim dienām, lai atgūtu skaidrību. Tās dienas es pavadīju, pārskatot savas taktikas, meklējot kļūdas. Un atradu – sāku pārāk steigties, pārāk bieži mainīt spēles. Es atgriezos pie pamatiem, un nākamajā nedēļā atkal biju plusā. Šī spēle ir kā dzīve – tā soda par paviršību un apbalvo par pacietību.
Reiz mans kolēģis pajokoja, ka esmu kļuvis par "kazino darbinieku", tikai man nav oficiālas algas. Es smējos, jo viņam ir taisnība – es strādāju kopā ar kazino, bet pret to. Es ņemu viņu naudu, bet viņi ņem citu cilvēku naudu. Tā ir ekosistēma. Galvenais ir neiekrist tajā lamatā, kur tu domā, ka esi pārāks par sistēmu. Sistēma vienmēr ir pārāka, ja tu spēlē viņu noteiktajās robežās. Bet, ja tu pārzini šīs robežas, tu vari tās izmantot savā labā. Mana pieredze liecina, ka ikviens ar matemātisku prātu un dzelžainu gribu var sasniegt līdzīgus rezultātus. Bet tas prasa laiku un upurus – es, piemēram, atteicos no vakariem ar draugiem, no bezjēdzīgas sērfošanas internetā. Tā vietā es analizēju, mācos, pierakstu.
Šodien, rakstot šo stāstu, es jūtu gandarījumu. Ne jau par to, ka esmu bagāts – nē, es neesmu bagāts. Bet par to, ka atradu veidu, kā likt sistēmai strādāt manā labā, nevis otrādi. Un, kad es redzu šīs krāsainās līnijas, es zinu, ka atkal esmu tur, kur man jābūt – kaujas laukā, kurā es zinu katru ielu, katru līkumu, katru slazdu. Beigās jau tas nav par naudu, vai ne? Tas ir par to sajūtu, ka tu esi savas dzīves kapteinis, pat tad, kad met kauliņus. Un, ziniet, es to iesaku ikvienam – bet tikai tiem, kuri ir gatavi mācīties. Pārējiem – labāk palieciet skatītāju lomā. Jo kazino ir skaists, bet nežēlīgs. Tāpat kā dzīve.