Тема: Wieczór, w którym sprawdziłem swoją głowę

Siedzimy sobie we czwartek wieczorem z laptopem na kolanach, a w mieszkaniu cisza tak gęsta, że słyszę bzyczenie lodówki. Żona wyjechała na dwa dni do siostry, dzieciaki nocują u dziadków. Mam przed sobą sześć godzin wolnego czasu i zero pomysłu, co z tym zrobić. Przewijam Instagram, YouTube, potem znowu Instagram. Wszystko nudne. Aż natrafiam na status Marcina, kumpla ze studiów. Pokazał, jak wypłacił sobie wygraną z jakiegoś kasyna online i napisał coś w stylu: „Weekend opłacony, panie”. No, przyznaję, że mnie zaciekawiło.
Marcin to jeden z tych gości, którzy zawsze mieli nosa do ryzyka. W liceum grał w pokera o drugie śniadania, a na studiach obstawiał mecze. Ja zawsze stałem z boku, bo uważałem, że hazard to prosta droga do zguby. Ale to było siedem lat temu. Potem założyłem rodzinę, zacząłem pracować w analizie ryzyka w firmie ubezpieczeniowej i trochę zweryfikowałem swoje podejście. Ryzyko nie jest złe. Złe jest niezrozumienie go. Tak mnie przynajmniej uczono w pracy. I ta myśl została mi w głowie, kiedy pisałem do Marcina wiadomość.
On odpowiedział szybko, jakby siedział cały czas przy telefonie. „Stary, nie bój się. Jak chcesz spróbować, to tam są fajne promki i gra się spokojnie. Ja tam wchodzę od pół roku i nic złego się nie stało. Sprawdź sobie vavada com pl”. Od razu podkreślił, że nie goni za grubą kasą, tylko traktuje to jak taki wieczorny relaks przy herbatce. Trochę mnie to rozbroiło. Ale musiałem sprawdzić sam, jak to działa, bo ja wierzę tylko w to, co zobaczę na własne oczy.
Zarejestrowałem się. Byłem gotów wpłacić nawet nie wiem, pięćdziesiąt złotych. Stwierdziłem, że to cena za wieczór filmowy, a ja przecież nie poszedłem do kina, bo kino nudne. W tym samym czasie znajomy w pracy opowiadał, że w zeszłym roku stracił na jakichś zakładach dwa tysiące. Ale on gonił, podwajał stawki, reagował emocjonalnie. Postanowiłem, że u mnie będzie inaczej. Ustalam limit, gram czterdzieści minut i kończę, niezależnie od wyniku. Taką umowę sam ze sobą zawarłem, na piśmie w notatniku. Chyba brzmi to śmiesznie, ale człowiek, który pracuje z liczbami, wie, że bez twardych zasad nic się nie będzie zgadzać.
Pierwsze piętnaście minut było dla mnie dziwne. Automaty, kolorowe animacje, dźwięki przypominające stare salony gier. Wybrałem owocowy automat, bo pamiętałem podobny na komputerze z Windows 98. Wrzuciłem dziesięć złotych na jedną grę, potem dwadzieścia. Przegrywałem drobne kwoty, ale nie czułem wkurzenia. Czułem coś w rodzaju ciekawości, jakby ktoś pokazywał mi nowy rodzaj symulatora. W przerwie zrobiłem sobie herbatę i znowu popatrzyłem na stronę. Nawet nie wiem, czemu akurat ją otworzyłem, ale strona vavada com pl wydała mi się czytelna, jakby zaprojektowana dla ludzi, którzy nie znają się na tym i nie chcą się znać. Może dlatego nie spanikowałem.
Po pół godzinie miałem chwilowy zysk. Raz udało mi się trafić jakąś kombinację i stan na koncie podskoczył z pięćdziesięciu do stu dziesięciu złotych. W tym momencie poczułem w środku coś, co znam z pracy. Dilerzy giełdowi chyba nazywają to pokusą. W głowie błyskawicznie pojawiła się myśl: „Zagraj teraz za więcej, masz przewagę”. Ale ja wiedziałem, że to tylko iluzja. Przypomniałem sobie wszystkie wykresy i statystyki, które oglądam codziennie na ekranie monitora. Wygrana w takich grach to nie sygnał, że nadchodzi kolejna wygrana. To tylko losowy układ gwiazd w zgrywającym się wirtualnym mechanizmie. Prosta matematyka. Więc nie podwoiłem stawki. Zamiast tego grałem dalej, ale wolniej, a konto oscylowało między sześćdziesiątką a dziewięćdziesiątką.
Ta godzina przyniosła mi coś, czego się nie spodziewałem. Nie kasę, tylko refleksję. Kiedy w końcu termin mojego samookreślonego okna dobiegał końca, ja siedziałem z herbatą w ręku i przyłapałem się na tym, że się uśmiecham. Nie z powodu wygranej, bo w ostatnich minutach spadłem do stanu, w którym byłem prawie na zero. Uśmiechałem się, bo udało mi się przejść przez całą sesję bez tego znajomego ucisku w żołądku, który zawsze gościł u mnie, kiedy robiłem pod górkę przed egzaminami. Nie łudziłem się, że jestem lepszy od innych. Po prostu traktowałem grę jak taki test laboratoryjny, w którym obserwuję samego siebie.
Zapytałem sam siebie, czy jestem w stanie po prostu zamknąć okno, gdy gra jest w połowie drogi. I okazało się, że tak. Kliknąłem w przycisk wypłaty.